קופות גמל מהוות אפיק חיסכון לשנים רבות, מתוך מטרה להבטיח את רמת ואיכות החיים של העובד בתקופה בה אין לו הכנסה ובעיקר עקב פרישה לגמלאות. עד לפני מספר שנים ניתן היה למשוך את הסכומים הצבורים באופן חד פעמי ללא תשלום מס, אך עקב שינוי המדיניות אפשרות זו אינה פתוחה עוד. מי שמעוניין בכל זאת לפדות את הכספים בטרם תום תקופת החיסכון נדרש כיום בתשלום מס בשיעור גבוה מאוד העומד על 35%. מאידך, ניתן לקבל החזרים מסוימים על מיסוי זה לאור תנאים הקשורים להכנסות העובד ונסיבותיו האישיות.
קופות גמל הוניות
על מנת למנוע מצבים שכיחים של פדיון מוקדם, המלווים בסיכון כלכלי לשנות הפרישה, נקבע כי החל משנת 2008 יעברו הקופות רק למסלול קצבתי ולא הוני. המשמעות היא שלא ניתן עוד לקבל את הסכומים הצבורים באופן חד פעמי אלא רק כקצבה חודשית. זאת כאמור, בנוסף על החלת המיסוי הגבוה על פדיון מוקדם. ואולם, עדיין קיימות קופות הוניות מלפני שנת 2008 אותן ניתן לפדות למשל לאחר 6 חודשי אבטלה, וכן לאור פרישה מעבודה או הצטמצמות כושר עבודה לאחר גיל 60. במקרה שמחליט העובד על פדיון מוקדם של הקופה יוכל לקזז את נקודות הזיכוי האישיות שמגיעות לו מתוך המיסוי שעומד על 35%.
קופות גמל קצבתיות
כאמור, קופות הגמל בישראל עברו משנת 2008 למסלול קצבתי בלבד, ואותן ניתן למשוך באופן מוקדם תחת מספר תנאים. לדוגמא, קיימת אפשרות לפדותן לאור הכנסה נמוכה העומדת בתקנות רשות המיסים, עקב הוצאות רפואיות מוכרות, וכן נכות, מוות,\ או אבטלה רצופה למשך חצי שנה. יחד עם זאת, מדובר רק בהפקדות שבוצעו עד תחילת שנת 2000, וכל הפקדה שנעשתה לאחר מכן ניתנת למשיכה קצבתית רק עם הגעה לגיל הפרישה. בדומה לקופות ההוניות, גם משיכה מוקדמת מקופת גמל קצבתית חייבת במס של 35%, וקיימת אפשרות לקזז ממנה את נקודות הזיכוי האישיות שאליהן לא התייחסה הקופה בעת הניכוי במקור.
פנייה לייעוץ מקצועי
חשוב לדעת כי את ההחזר ניתן לקבל עד 6 שנים רטרואקטיבית, וכי גובהו תלוי במספר משתנים כגון הפקדה עצמאית או דרך מקום תעסוקה, הפקדה במקביל למעסיק, וכן הקלות והטבות שונות הקשורות בנסיבות האישיות והתעסוקתיות. על מנת לבצע את בדיקת הזכאות מומלץ לפנות לייעוץ מס מקצועי.