החלפת מקום עבודה הינה סיבה נפוצה בקרב שכירים לזכאות להחזרי מס. זאת בגין הפרשי שכר שנוצרו בין מקום העבודה החדש למקום העבודה הקודם, וגם עקב תקופת מעבר בה למעשה השכיר כלל לא השתכר. במקרים אלו מומלץ לפנות לקבלת סיוע מקצועי על מנת להבין במדויק מהו גובה ההחזר המגיע לשכיר בפועל ממס הכנסה.
חישוב חבות מס באופן שנתי
חשוב לדעת כי חישוב חבות המס מבוצע באופן שנתי. הווה אומר, שמייד בסוף שנת המס מחשבים את סך משכורותיו של השכיר וגוזרים מסכום זה את גובה המס שעליו לשלם, בכפוף כמובן למדרגת המס הרלוונטית עבורו. במקרים רבים מעבידים מנכים לעובדיהם מס במקור, וזאת מתוך הנחת העבודה המבוססת על משכורות שנתיות הזהות בסכומיהן. גישה זו עלולה להוביל לא אחת להפרשים בין המס שהעובד נדרש לשלם לבין המס שהוא שילם בפועל.
חישוב תשלומי מס שנתיים במקרה של החלפת מקום עבודה
כאמור, לא אחת הפערים בגובה תשלומי המס של שכיר נוצרים בשל החלפת מקום עבודה. לעיתים קרובות המעסיק החדש מחשב את תשלומי המס של העובד החדש מתוך הנחה ששכרו זהה לאורכה של כל השנה, לרבות התקופה באותה שנה בה הועסק במקום אחר. בדרך כלל מדובר בהנחה מוטעית הגורמת להיווצרות הפרשים בסכומי המס שמשולמים בפועל, לבין גובה המס שאמור השכיר לשלם. יתרה מכך, במקרים בהם במהלך השנה ובין שתי העבודות הייתה לשכיר תקופה שלא עבד ולא השתכר בה, גם תקופה זו עלולה לגרום להפרשי מס הטעונים בהחזרים.
גורמים נוספים המשפיעים על זכאות להחזרי מס בגין החלפת עבודה
כאמור, החזרי מס בגין החלפת מקום עבודה יכולים להיווצר עקב הפרשי שכר בין שני מקומות העבודה. הפרשים אלו יכולים גם לנבוע מאי חישובן של הטבות במס ונקודות זיכוי שונות שהעובד היה זכאי להן במקום עבודתו הקודם. כמו כן, גם תקופת הביניים שבין שתי העבודות יכולה לזכות את השכיר בהחזרים, הגדלים ככול שתקופה זו הייתה ארוכה יותר. יחד עם זאת, יש לציין כי הכנסות אחרות בתקופה בה השכיר לא עבד כגון דמי אבטלה, הכשרה מקצועית מטעמו של התמ"ת או דמי לידה, יחושבו וירדו מזכאות החזרי המס שלו. לבסוף, במידה והשכיר קיבל במקום עבודתו הקודם פיצויי פיטורין שאינם פטורים ממס, גם הם עלולים להשפיע על זכאותו להחזרי המס.