במהלך החיים עולה לעיתים הצורך לשכן בן משפחה במוסד שיקומי, למשל עקב מצב סיעודי ולאחר תאונה, בשל עיוורון ומוגבלויות שונות, לאור הפניית ילד לפנימייה, וכן במקרים של קשישים והסובלים ממחלות דמנטיות. במרבית המקרים נושאים בני המשפחה בנטל כלכלי בלתי מבוטל הקשור לשהייה במוסד, ועל כן ניתנות הקלות והטבות שונות שביניהן גם החזרי מס מרשות המיסים.
פקודת מס הכנסה
בפקודת מס הכנסה מופיע סעיף שמספרו 44 הנוגע לזיכויים הקשורים בהחזקת בן משפחה במוסד שיקומי. מדובר בהחזרים הניתנים בין היתר עבור אנשים המרותקים למיטה או משותקים, קשישים תשושי נפש, ילדים המצויים במוסדות מיוחדים, עיוורים ואנשים המצויים באשפוז עקב מצב פסיכיאטרי. סעיף 44 קובע כי יינתן זיכוי מס בגובה 35% על ההפרש שבין 12.5% מהכנסתו החייבת של הנישום ובין העלויות ששולמו על ידיו למען מימון השהות במוסד. על מנת לסבר את האוזן, במקרה של אדם שהכנסתו החייבת עומדת על 150 אלף שקלים, ואשר הוציא 50 אלף שקלים על החזקתו של בן המשפחה במוסד, יינתן זיכוי הקרוב לכ- 15 אלף שקלים.
סייגים ותנאים לקבלת ההחזר
חשוב לציין כי הזכאות לקבלת החזר המס מותנית במספר סייגים ודרישות. ראשית, לא ניתן לקבל החזר עבור הוצאות על המוסד הכנסתו של המאושפז ושל בן/בת זוגו עולה על תקרה מסוימת, תקרות עולה מתעדכנות בכל שנה ויש לבדוק את העדכונים המופיעים באתרי רשות המיסים ומשרד האוצר. שנית, על מנת לקבל את הזיכוי יש לפנות למס הכנסה ולצרף לבקשה מספר מסמכים בהתאם לנסיבות האישיות. לדוגמא, ייתכן שיהיה צורך להגיש תעודות רפואיות המעידות על מצבו של בן המשפחה, ובמידת הצורך גם כתב ויתור סודיות רפואית. כמו כן, ייתכן שתעלה דרישה להציג מסמכים וקבלות המעידים על עלויות ההחזקה במוסד השיקומי.
החזרי מס על קטין השוהה במוסד שיקומי
כאמור, סעיף מספר 44 לפקודת המס מציין כי ניתן לקבל החזר גם עבור ילדים השוהים במוסדות מיוחדים, למשל עקב פיגור שכלי או העברה לפנימיות של משרד הרווחה. במקרים אלו יכולים הורי הקטין לקבל החזר, ולשם כך עליהם לפנות לרשות המיסים ולצרף לבקשתם מספר אסמכתאות:
- מסמכים המאשרים את היות הילד שוהה במוסד השיקומי.
- הפניות מטעם גורמים שונים במערכת החינוך אל מוסדות מיוחדים.
- טופס בקשה לזיכוי ממס עקב קרוב משפחה נטול יכולת – אם המבקש הוא שכיר.
לבדיקת זכאות להחזר מס – לחץ/י כאן (הבדיקה חינם) >>
או התקשר/י עכשיו 072-22-22-600