בקרב הציבור נהוג לייחס הוצאות מוכרות לצרכי ניכוי מס רק לעצמאיים, כשבפועל גם שכירים יכולים להיות זכאים להחזרי מס בגין הוצאות מוכרות כנגד משכורתם. (הוצאות הכנת דוחות כספיים) מדובר בהחזרים היכולים להצטבר לאלפי שקלים בשנה, ושניתן לקבלם רטרואקטיבית גם עד 6 שנים אחורה.
הוצאות מוכרת לצרכי השתכרות
על מנת ששכיר יזכה לקבל החזרי מס בגין הוצאות, עליו להוכיח כי הוצאות אלו נועדו למען משכורתו ולשם שמירת מעמדו ורמתו המקצועית העכשווית באופן כללי. יתרה מכך, חשוב לדעת כי הוצאות ששילם השכיר והוחזרו לו על ידי מעבידו אינן מחושבות כהכנסה ממקום העבודה, ולכן הן זכאיות בהחזרי מס. על מנת לקבל החזרים אלו יש צורך בהגשת טופס 106 וטופס 135, ולצרף אליהם חשבוניות וקבלות רלוונטיות.
סוגי הוצאות של שכירים המוכרות לצורך החזרי מס
ההוצאות המוכרות של שכירים הזכאיות בהחזרי מס כוללות בין היתר את התחומים הבאים:
- הוצאות עבור לימודים, השתלמויות, ימי עיון והכשרה מקצועית שנועדו לשמר את רמתו המקצועית של השכיר.
- הוצאות אישיות המשמשות לצרכי עבודה – אופייניות לשכירים העובדים מהבית וכוללות בין היתר הוצאות עבור עיתונים, אינטרנט או טלפון, וגם עבור ריביות משכנתא והוצאות תחזוקה כמו ארנונה וחשמל. זאת, עבור החלק היחסי המשמש את השכיר בעבודתו.
- רכישת ספרות מקצועית כולל מגזינים מקצועיים, וזאת בתנאי שאין מדובר בספרות מקצועית בסיסית אלא בתכנים שנועדו לשמר את הידע ואת רמתו המקצועית של השכיר.
- שכר מקצועי עבור רואי חשבון או יועצי מס נועד לשם הכנתם של דוחות לרשויות המס.
- פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה – זאת בתנאי שהביטוח הינו לפי שכרו של העובד שאינו עולה על 30 אלף ₪, ועבור הוצאות שהינן עד 3.5% מסך ההכנסה החייבת במס. כמו כן, זכאות זו הינה עבור פוליסות שתוקפן לפחות עד גיל 60, ובתנאי שתשלומי הביטוח לא יסופקו כמענק חד פעמי אלא כקצבה חודשית.
- דמי חברות באגודות מקצועיות – למשל לשכת עורכי דין, רואי חשבון או חברות בהסתדרות.
- מעבר דירה של שכיר לצרכי עבודתו – שכיר יכול לקבל החזרי מס עבור הפרשי הוצאות בין דירה קודמת שהשכיר, לבין דירה המושכרת כעת על ידיו.